Mister du følelsen i fingrene samtidig som fingrene gjør vondt, kan det hende du har Karpaltunnel syndrom. “Karpaltunnelen” er en smal åpning mellom knoklene inne i håndleddet. En av nervene som fører informasjon mellom hjernen og hånden, går gjennom denne åpningen. Ved karpaltunnel syndrom, blir mellomrommet av ulike årsaker trangere, og nerven kommer i klem. Når nerven klemmes sammen kan du miste følelsen i noen av fingrene, samtidig som det er smertefullt. Ofte er smertene verst om natten og når hånden holdes i ro. Det kan hjelpe å riste eller massere hånden. Etter hvert kan du få utfordringer med dagligdagse bevegelser, for eksempel å vri opp en klut.
Årsaker til Karpaltunnelsyndrom
Betennelsesreaksjon som medfører væskedannelse og hevelse i kanalen
Andre sykdommer eller skader
Forandringer etter beinbrudd i området
Svangerskap
Diabetes
Overbelastning gjennom ensidige håndbevegelser
Hva kan du gjøre? Det er viktig å unngå spesielle stillinger eller repeterende bevegelser i sammenheng med ulike yrker som kan medføre til utvikling og forverring av symptomene.
Hvordan kan vi hjelpe deg? I samarbeid med Blatchford ortopediteknikk rekvirerer vi en spesiallaget håndleddskinne som avlaster nerven og demper plagene og lindrer prikking og nummenhet i hånden om natten. Ved langvarige symptomer anbefales det en operasjon. Målet med operasjonen er å avlaste nerven ved å løsne taket av tunnelen som består av et leddbånd. Dette kan gjøres under lokal anestesi. Det kan også bli utført med kikkehullsteknikk(artroskopisk) eller åpent. Leddbåndet deles slik at nerven ikke lenger er under press. Symptomene vil da vanligvis forsvinne/forbedres i løpet av noen uker, men av og til tar det flere måneder.
Komplikasjoner: Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen. Både infeksjon, manglende bedring og nerveskade kan forekomme. Om noen har langvarig sykdom kan noen av symptomene vedvare. Dette kan skyldes permanente forandringer i nerven, som ikke vil hele etter kirurgien.
Seneskjedebetennelse
Seneskjedebetennelse (tenosynovitis) oppstår ved en mekanisk irritasjon av seneskjeden på grunn av gjentatte ensformige bevegelser. Seneskjeden blir betent (inflammasjon) og hovner opp. Av og til kan en merke en "knitrende" lyd og følelse. Symptomene er smerter langs senen og i blant en knitrende følelse ved bevegelse. Sikker diagnose får man ved en ultralydundersøkelse.
Hva kan du gjøre? I lette tilfeller vil avlastning av håndleddet være nok til at tilstanden blir bedre av seg selv. Er imidlertid seneskjeden hoven og væskefylt kan det være nødvendig med et betennelsesdempende middel (tabletter eller gel). Avlastning i smertefull fase er viktig og kan forsterkes ved at man anvender en håndleddsstøtte som man får kjøpt i en bandasjistforretning.
Hvordan kan vi hjelpe deg? I samarbeid med Blatchford ortopediteknikk får du tilpasset spesiallaget skinne som avlaster seneskjeden og demper plagene. Ved langvarige symptomer anbefales det en injeksjon med kortison eller PRP(Blodplate-Rikt Plasma). Målet er å dempe betennelsen og fremme tilhelingsmekanismen. Symptomene vil da vanligvis forsvinne/forbedres i løpet av noen uker. Til slutt vil du få råd og veiledning i en opptreningsfase.
Fingerforstuing
Forstuing av fingre er svært vanlig i ballidretter hvor man bruker hendene, som volleyball og håndball. Skaden skjer oftest gjennom støt mot en finger ved fall eller en ball som treffer forkjært på strak finger. Fingeren hovner opp, blir smertefull og øm å ta på, og den stivner på grunn av overstrekking av leddkapsel og leddbånd. Som ved forstuing av håndledd er det ikke nødvendig med lege- og røntgenundersøkelse hvis det bare er lett hevelse og ømhet og fingeren kan bøyes og strekkes. Hvis smertene er sterke, hevelsen er stor eller det er feilstilling eller instabilitet, gjøres røntgenundersøkelse for å utelukke bruddskade.
Håndleddsbrudd
Fall på utstrakt hånd kan gi brudd gjennom enden av spolebenet (radius). Dette er en vanlig skade hos snøbrettutøvere. Røntgenbildet viser den vanligste bruddtypen, Colles’ brudd, hvor der er såkalt bajonettfeilstilling.
Bruddet fører til forkortning av spolebeinet, og leddflaten står i feil vinkel. Hvis bruddet gror slik, vil man miste bøye- og rotasjonsevnen i håndleddet og etter hvert få slitasjegikt i leddet. Det er derfor meget viktig at bruddet blir satt riktig på plass og stabilisert i gips mens det gror. Håndleddsbrudd gjør umiddelbart vondt, og forsøk på aktiv bruk av hånden er smertefullt og vanskelig. Diagnosen kan som regel stilles på grunnlag av den typiske feilstillingen, men røntgenundersøkelse må gjøres for å kartlegge bruddet nærmere.
Det samme skal man gjøre dersom det er tvil om det er et brudd. Behandlingen har som mål å gjenopprette så normal stilling som mulig, det vil si uten forkortning og uten feilvinkler. For å stabilisere bruddet legges en gips fra øvre del av underarmen og ned til håndknokene. Etter at bruddet er satt på plass og gipset, skal stillingen kontrolleres med nye røntgenbilder.
Dersom disse ikke viser at stillingen er normal, så skal pasienten henvises til spesialist for vurdering med tanke på operasjon. Man tar også nye røntgenbilder etter én og to uker for å kontrollere at bruddet ikke glir ut av stilling inne i gipsen.
Det er viktig å holde den nygipsede armen høyt de første dagene, for å motvirke hevelse i håndleddet. Det er også viktig å bøye og strekke i fingrene i gipsperioden, for å unngå tilstivning.
Gipsen fjernes etter om lag 5 uker. Deretter starter gjenopptrening for å oppnå normal bevegelighet, styrke og funksjon.
Ukompliserte brudd hvor man får gjenopprettet normale akser og lengde på spolebeinet, fører som regel til smertefrie og velfungerende håndledd, selv om håndleddet ofte vil vøre stivt og ømt opp mot ett år etter skaden. Vanskelige brudd kan gi betydelige feilstillinger og plager.
Som navnet antyder, er skitommel en skade som oftest rammer skiløpere; både alpinister og langrennsløpere. Skaden skjer som regel ved et fall på ski hvor utøveren holder rundt skitaven mens han faller, slik at det indre sidebåndet på tommelen settes på strekk og ryker. Symptomet er smerter ved bevegelse av tommelen, og hevelse og ømhet når man trykker på innsiden av tommelens grunnledd. Ved mistanke om skitommel er det nødvendig med legeundersøkelse. Legen vil gjøre en spesiell test, det hvor tommelens sidebånd settes på strekk.
Dersom testen gir smerter og man ikke er sikker på om leddbåndet er stabilt, skal pasienten undersøkes hos spesialist.
Hvis leddbåndet bare er delvis røket, kan skaden behandles med gips i fire til seks uker. Hvis røntgenundersøkelsen viser at det er et lite brudd der hvor leddbåndet fester eller hvis tommelen ikke er stabil, skal skaden opereres, etterfulgt av gips i fem til seks uker.
Det er viktig å ikke overse slike skader; hvis tommelens grunnledd ikke er stabilt vil man miste kraften i grepet mellom tommel og pekefinger. Etter at gipsbehandlingen er avsluttet, bør idrettsutøvere brukes en tilpasset skinne for å sikre leddet når de gjenopptar trening.
De Quervains tendinitt
Hva vet du om De Quervains tendinitt ? De Quervain tendinitt er en kronisk betennelse i senene på tommelsiden av håndleddet, og er en av de vanligste senebetennelsene i håndleddet. Seneskjedene sveller og dette gjør at senene ikke glir igjennom som vanlig og blir mer irritert. Smerten er verst når nerven knyttes, og ved grep og vridning. Nerven på utsiden av seneskjeden kan bli irritert slik at det oppstår smerter og nummenhet ut i tommelen. Årsaker til De Quervains tendinitt Årsaker til denne senebetennelsen er som oftest statisk/repeterende arbeid i ulike yrker, evt en skade. Hos spedbarnsforeldre er amming gjerne årsaken.
Hva kan du gjøre? Det er viktig å unngå spesielle stillinger eller repeterende bevegelser i sammenheng med ulike yrker som kan medføre til utvikling og forverring av symptomene.
Hvordan kan vi hjelpe deg? Ved milde og kortvarige symptomer kan man behandle lidelsen ved hjelp av ro og avlastning av tommel og håndledd, kombinert med støttebind. Ved langvarige eller større plager kan kortisonsprøyter vurderes. En sprøyte med kortison lindrer symptomene hos 80-90% pasienter, og gir varig bedring hos ca. 50%. I kroniske tilfeller hvor konservativ behandling ikke har virket etter 4-6 måneder, kan operasjon være påkrevd. Operasjonen krever ikke innleggelse, og du vil være i normal aktivitet etter 2-3 uker.
Komplikasjoner: Komplikasjonene for De Quervains tendinitt er ikke hyppige, men det er likevel en sannsynlighet for at de kan oppstå. Komplikasjonene kan være: - Infeksjon - Tilstanden kan gjenoppstå - Nerveskade/nevrom dannelse - Seneinstabilitet
Frode Vindenes
spesialist i ortopedisk kirurgi kompetanse i hånd- og håndleddskirurgi