Hva er Kronisk Kompartment Syndrom? Synonymer:(Kronisk Losjesyndrom -Chronic Compartment Syndrome)
Kompartmentsyndrom oppstår når muskulaturen i leggen får det trangt, og det er typisk at dette skjer når man er i fysisk aktivitet, og muskulaturen utvider seg. Man skiller mellom akutt og kronisk losjesyndrom: Et akutt losjesyndrom kan oppstå ved større bruddskader eller slagskader mot leggen, og er noe som er farlig, da muskulaturen kan få så nedsatt blodforsyning at den kan dø. Dette er noe som krever rask diagnose og behandling.
Et kronisk losjesyndrom er ikke farlig, men det er ofte svært plagsomt og smertefullt. Dersom diagnosen er sikker, kan dette behandles med en rask og grei operasjon hvor man spalter hinnen rundt muskulaturen, og på den måten forhindrer at muskulaturen får det trangt når den utvider seg ved fysisk aktivitet.
Har jeg kronisk kompartment Syndrom?
Diagnosen er totalt avhengig av dine symptomer. Det er ingen radiologisk undersøkelse som kan vise denne tilstanden. En grundig gjennomgang av symptomene, hyppighet og intensitet er meget viktige faktorer. En Grundig klinisk undersøkelse for å først og fremst avkrefte andre tilstander. Korte leggmuskler og kort Akillessene har vanligvis sammenheng med denne tilstanden. Bruk av trykkmåling i leggen brukes ikke lenger som en diagnostisk test.
Kandidater for kirurgi:
Du som:
Har forsøkt med konservativ (ikke-kirurgisk) behandling i 4-6 måneder uten effekt
Har betydelige plager som hemmer de daglige aktivitetene.
En grundig klinisk undersøkelse, og gjennomgang av sykehistorie er nøkkelen til et vellykket resultat. Det er mange pasienter som har andre legg- og fotproblemer som er årsaken til utvikling av denne tilstanden, og operasjonen må være rettet mot behandling av disse utløsende årsaker.
Kronisk losjesyndrom kan forekomme med stor sammenheng med:
Stram/kort leggmuskel(Gastrocnemius)
Kompresjon på nerven på utsiden av leggen rett under knenivå (Nervus Peroneus Communis) som skaper brennende og sviende smerter som stråler helt ned til fotwristen, med prikking og elektriskstøt følelse.
Rotasjonsfeil i leggen (økt Tibia torsjon) som kan være en medfødt problemstilling, eller skjer under utviklingen i ungdomsalder.
Operasjonen utføres med kikkehullsteknikk, dvs. små snitt i leggen, med spalting av losjene og eventuelt muskelhinne.
Ønsker du en vurdering hos vår Legg-, fot- & ankelspesialisten?