Å sprøyte medisin inn i området der det er en betennelse rundt en sene eller i et ledd kan lindre smertene sine. Kortison sprøyter blandes vanligvis med et bedøvelsesmiddel. Den kan ofte gi smertelindring i mange uker.
Indikasjoner:
Revmatisme(leddgikt),
Slitasjegikt (artrose)
Slimposebetennelse (bursitt)
Senebetennelse (tendinitt)
Senekjedebetennelse (tenosynovitt/tenovaginitt)
Senefestebetennelse
Slimhinnebetennelse
Slitasjegikt (artrose): En sykdom som rammer leddene i hendene, hoftene, knærne, og anklene. Den fører til destruksjon av leddbrusk i disse leddene med smertetilstand.
Senefestebetennelse/senekjedebetennelse: Sener er tykke bindevevsstrenger som fester muskelen til beinet. Senebetennelse kan skyldes en overbelastning.
Slimposebetennelse (bursitt): Bursae er væskefylte "støtputer" lokalisert rundt om i kroppen. De beskytter benet mot direkte traume. Betennelse i en slimpose kalles bursitt. Slike betennelser forekommer oftest rundt albuer, hofter, og hæler.
Trenger du forberede deg? Det er anbefalt at du har med en pårørende dersom du skal ha en korison sprøyte. Det er sjeldent at man får en reaksjon mot kortison, men det er registrert en del reaksjon mot både krotison og bedøvelsesmiddel.
Hvordan settes sprøyten? Det er helt avgjørende for resultatet at sprøyten blir satt på riktig sted. Sprøyten skal aldri settes inn i en sene. Den kan settes inn i seneskjeden, senefeste, og slimpose. Den kan også settes inn i et ledd med artrose(slitasjegikt), men ikke i et infisert ledd(med bakterie). Man kan starte med sette inn en bedøvelsesmiddel, og dersom pasienten får en smertelindring, kan det gi indikasjon at det er riktig punkt. Kortisonsprøyter må ofte gjentas med 1-2 ukers mellomrom inntil man oppnår effekten.
Kontraindikasjoner:
Systemiske soppinfeksjoner.
Kjent allergi mot kortison
nylig vaksinert med levende virus.
lokal virus- og bakterieinfeksjon
Bivirkninger:
Systembivirkninger er sjeldne, men kan forekomme ved gjentatte injeksjoner. En forbigående binyrebarksuppresjon påvist første uken etter injeksjonen. menstruasjonsforstyrrelser
Hyppige (>1/100):Lokale reaksjoner inkluderer hudinfeksjon, misfarging, smerter, og hevelse.
Mindre hyppige: Overdosering eller for hyppige injeksjoner på samme sted kan forårsake lokal tynn hud med tynt fettunderlag.
Komplikasjoner: Komplikasjoner til kortisonsprøyter er meget sjeldne, men de kan være alvorlige. Dersom injeksjonen fører til bakteriell infeksjon, er rask behandling nødvendig for å unngå varig skade av leddet.
Tegn på infeksjon: Feber, Injeksjonsstedet blir rødt, hovent, ømt og varmt
Dersom kirurgen finner indikasjon for oppstart av kortison injeksjon, blir satt opp til en time for å starte behandlingen. Du får informasjon om kortison sprøyter, med egenerklæring for å skrive under før man starter behandlingen.
Det er forventet 1-3 uker mellom behandlinger. Antall injeksjoner er avhengig av kroppensrespons og tilhelingsprosess.